اول حاجة رائحة الكحك
رائحة الكحك ...دى عبارة عن بهار كحك..ويتكون من ...
محلب ....قرفة......قرنفل......حبهان......كافور..........كبابة صينى..........خميرة
او.........
محلب ......ينسون .شمر مطحون
المقادير...
كيلو دقيق
2باكو خميرة جافة
نصف كيلو سمن بلدى
2 ملعقة سمسم
نصف ملعقة ملح ناعم
كوب ونصف ماء دافىء للعجن
ملعقة صغيرة رائحة الكعك..او تحاولى تحصلى على اى شىء من مكونات البهار ده بس يكون ناعم..
الطريقة.....
تخلط الخميرة مع نصف ملعقة سكر مع نصف كوب ماء دافىء وتترك لتتخمر
- ينخل الدقيق والملح والبهار او رائحة اكعك وينثر السمسم (يكون منقى طبعا) فوق الدقيق
- اعملى حفرة فى وسط الدقيق
- يقدح اسمن ثم يصب فوق الدقيق ولكن بحذر ويقلب بواسطة ملعقة خشبية حتى يتجانس ويشرب الدقيق السمن
- ولما يبرد شوية نبدأ نقلب بالي ثم نفركه لمده نصف ساعة تقريبا
- يضاف الخميرة الى ادقيق وندعك باليد مع اضافة الماء تدريجيا ..ويستمر الدعك حتى تتكون عجينة متماسكة وناعمة
- نغطى العجين بقطعة قماش نظيفة ونتركه فى مكان دافىء ليتخمر...وحتعرفى انه اتخمر لما تلاقى حجمه زاد
- يقطع العجين على شكل كور فى حجم عين الجمل مع الدعك جيدا علشان تتجانس
-
تساويها فى ايدك لو مش عندك قوالب كعك..بحيث تبقى مدورة على شكل الكعكة كده ..وتبدأى تنقشيها بالمنقاش..ولو مش عندك ..ممكن تستخدمى اشوكة
- ترص الوحدات فى صاج فرن وتغطيها لحد ماتختمر مرة ثانية ...وتلاقى حجمها اتضاعف
- تخبز فى فرن متوسط الحرارة مدة 25 الى 30 دقيقة ..وممكن اقل حسب ماتشوفى...لونه يبقى دهبى فاتح
- يبرد وبعد كده ترشيه بسكر بودره ....
اذا عايزة تحشيه ...
الحشو........
حشو العجوة...
حتحضرى نص كيلو عجوة (تمر) منزوعة النوى ومفرومة ...
ممكن تضيفى عليها نصف ملعقة سمسم ...وملعقتين زيت ..ونصف ملعقة صغيرة قرفة او حبهان مطحون ..(هال)
ويتعجنوا مع بعض ويشكل على هيئة كرات صغيرة
وانت بتدورى عجينة العك تعمل بها ثقب باصبعك وتحشى التمر وتروحى قافلة تانى ومكورة تانى
حشو المكسرات ...
حتحضرى المكسرات اللى انت عايزاه وليكن عين جمل مفروم او فستق مفروم خشن جدا يعنى يادوب فة واحدة فى اخلاط
نصف كوب سكر
شوية ماء زهر
ويتخلطوا ببعض ..طبعا ماء الزهر يدينا رائحة فقط يعنى الاساس عندنا المكسرات
وممكن تاخدى عين جمل صحيح وتحشى به
حشو العجمية ....
كوب عسل نحل
3 ملاعق كبيرة سمن بلدى
3 ملاعق كبيرة دقيق
2 ملعقة سمسم
3 ملاعق ماء دافىء
1 ملعقة ماء ورد
( وممكن تضيفى عين جمل اختيارى)
نحمر السمسم فى السمن لحد مايصفر ونضيف الدقيق ونحمر لحد مالونه يصفر ..نضيف العسل ونقلب باستمرار لحد ما يبدأ يغلى ثم نضيف الماء ونقلب لحد ماتبقى عجينة ...
نرفع من على النار ونسيبها تبرد ثم نضيف ماء الورد او ماء الزهر ..(ونضيف عين الجمل لو عايزين)...وبعد كده نكور قطع صغيرة مستديرة..
نحشى بها وحدات الكعك كما سبق ....ونبطط الكعك برضه ونرصه ونسيبه يخمر ثم نخبزه.........ز